W chorobie hemoroidalnej zapobieganie jest tak samo ważne jak leczenie. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, którym towarzyszy odpowiednie nawodnienie (minimum 2 litry płynów dziennie), pozwala wyeliminować ryzyko wystąpienia zaburzeń trawiennych mogących powodować hemoroidy.
W diecie osób cierpiących na hemoroidy nie powinno zabraknąć cebuli, czosnku i imbiru, ale należy je spożywać z umiarem. Zarówno imbir, cebula jak i czosnek wspomagają wytwarzanie fibryny. Fibryna jest naturalną substancją, którą organizm wykorzystuje do naprawy pęknięć lub ran w tkankach, narządach lub tętnicach. Jednak, gdy ich spożycie jest bardzo wysokie, mogą wytworzyć się zbyt duże ilości fibryny, które powodują zapalenie tętnic, a zwłaszcza żył hemoroidalnych.
Imbir można dodawać w małych ilościach do ciast marchewkowych wykonanych z ciemnej mąki, do herbaty lub napojów bezalkoholowych. Cebulę i czosnek można jeść zarówno na surowo, jak i w gotowanych potrawach.