Jak wpływ na hemoroidy mają imbir, cebula i czosnek 9

W chorobie hemoroidalnej zapobieganie jest tak samo ważne jak leczenie. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, którym towarzyszy odpowiednie nawodnienie (minimum 2 litry płynów dziennie), pozwala wyeliminować ryzyko wystąpienia zaburzeń trawiennych mogących powodować hemoroidy.

W diecie osób cierpiących na hemoroidy nie powinno zabraknąć cebuli, czosnku i imbiru, ale należy je spożywać z umiarem. Zarówno imbir, cebula jak i czosnek wspomagają wytwarzanie fibryny. Fibryna jest naturalną substancją, którą organizm wykorzystuje do naprawy pęknięć lub ran w tkankach, narządach lub tętnicach. Jednak, gdy ich spożycie jest bardzo wysokie, mogą wytworzyć się zbyt duże ilości fibryny, które powodują zapalenie tętnic, a zwłaszcza żył hemoroidalnych.

Imbir można dodawać w małych ilościach do ciast marchewkowych wykonanych z ciemnej mąki, do herbaty lub napojów bezalkoholowych. Cebulę i czosnek można jeść zarówno na surowo, jak i w gotowanych potrawach.

boxes

Czopki Procto-Glyvenol®

Procto-Glyvenol® w postaci czopków jest lekiem przeznaczonym do miejscowego leczenia zewnętrznych i wewnętrznych hemoroidów.   Dzięki zawartej lidokainie i zastosowaniu tribenozydu, gwarantuje szybkie działanie i natychmiastową ulgę.  

Krem Procto-Glyvenol®

Procto-Glyvenol® w postaci kremu doodbytniczego jest lekiem przeznaczonym do miejscowego leczenia zewnętrznych i wewnętrznych hemoroidów. Dzięki zawartej lidokainie i zastosowaniu tribenozydu, gwarantuje szybkie działanie i natychmiastową ulgę.