Kiedy cierpisz na hemoroidy, zmianie ulegają twoje nawyki żywieniowe oraz styl życia. Oto niektóre produkty, których powinieneś unikać, aby zmniejszyć ryzyko zapalenia hemoroidów.
- białka proste – kiedy spożywasz białka, próbuj w miarę możliwości łączyć je z błonnikiem. Jeżeli łączenie ich jest trudne, stosuj suplement diety, który uzupełni niedobór błonnika.
- środki przeczyszczające – chociaż środki przeczyszczające wydają się dobrym pomysłem na unikanie zaparć, to rozwiązują problem na chwilę, nie usuwając przyczyny.
- alkohol – spożywanie alkoholu jest całkowicie niewskazane, gdy cierpisz na hemoroidy ponieważ powoduje odwodnienie organizmu prowadząc do zaparć.
- produkty przetworzone – te, które wyróżniają się dużą ilością konserwantów i przypraw, niewielką ilością składników odżywczych i dużą ilością soli. Wszystkie te czynniki prowadzą do powolnego trawienia i zaparć.
- produkty nabiałowe – zwykle nie powodują zaparć, ale mogą przyczynić się do dyskomfortu brzusznego podczas choroby hemoroidalnej. Produkty nabiałowe zwiększają ryzyko pojawiania się gazów, które mogą prowadzić do skurczów, trudnych do zniesienia w stanie zapalnym hemoroidów.
- sól – powoduje zatrzymanie wody i obrzęk tkanek.
- produkty smażone – mogą one wpływać na hemoroidy na dwa sposoby: są ciężko strawne, co również utrudnia perystaltykę jelit.
- pikantne jedzenie – podrażnia okrężnicę i powoduje ból i stany zapalne.
- produkty bogate w żelazo – powodują zaparcia, czego należy unikać podczas choroby hemoroidalnej.