Żelazo jest niezbędne dla organizmu, ponieważ odgrywa rolę w wytwarzaniu czerwonych krwinek, które, między innymi, przyczyniają się do utleniania i spalania tłuszczów. W związku z tym żelazo jest również dobroczynne dla naczyń krwionośnych z rozszerzeniem żylakowym w czasie choroby hemoroidalnej.
Żelazo występuje w czerwonym mięsie, ale jego spożycie nie jest zalecane, zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na hemoroidy. Zamiast tego zaleca się spożywanie owoców, warzyw i zbóż bogatych w żelazo. Wśród produktów bogatych w żelazo, które nie szkodzą w czasie choroby hemoroidalnej należy wymienić:
- szpinak
- nieoczyszczone ziarna zbóż
- algi morskie
- śliwki
- suszone morele
- pistacje i migdały
- rodzynki
- brązowy ryż
- kiełki pszenicy
- płatki owsiane
- otręby pszenne i żytnie
- ciecierzyca
- pestki dyni, słonecznika i sezam
- zielona fasolka
- buraki
- groszek
- arbuz
- warzywa z zielonymi liśćmi
Produkty zawierające żelazo można łączyć z rybami, pomarańczami, melonami, truskawkami, grejpfrutami, brokułami, brukselką, pomidorami, zieloną i czerwoną papryką w celu zwiększenia jego wchłaniania. Żelazo z pożywienia jest ważne dla utraty wagi ze względu na jego rolę w spalaniu tłuszczu i kalorii, a otyłość jest czynnikiem przyczyniającym się do powstawania hemoroidów, więc stosując dietę, która pomaga przyswoić żelazo, wspomagamy utratę wagi poprzez utratę tłuszczu, a nie przez zmianę masy mięśniowej lub narządów wewnętrznych.