Dieta jest bardzo ważnym elementem w zapobieganiu chorobie hemoroidalnej. Ograniczając spożycie produktów ubogich w błonnik, można uniknąć zaburzeń trawienia, takich jak biegunka lub zaparcia. Zwiększają one ciśnienie wewnątrz okrężnicy czemu towarzyszy wymuszona defekacja, która może być przyczyną hemoroidów.
Żywność o niskiej zawartości błonnika, której należy unikać, to mięso, sery, jaja, lody, biały ryż oraz pieczywo i wyroby cukiernicze na bazie białej mąki lub inne rodzaje słodyczy. Zalecane są owoce, ale warto wspomnieć, że najważniejszą częścią owocu jest skórka, ponieważ jest bogata w błonnik pokarmowy. Dlatego też nie jest wskazane obieranie ze skórki takich owoców jak jabłka czy gruszki i nie jest zalecane spożywanie owoców, których skórkę się usuwa (banany). Często spożywana przetworzona żywność może powodować zaparcia, ponieważ został z niej usunięty naturalny błonnik. Do tej kategorii , którą należy w miarę możliwości wyeliminować należą paczkowane dania, dania instant, przekąski i słodycze. Generalnie nie zaleca się spożywania tłuszczów zwierzęcych. Na rynku są dostępne również zdrowe tłuszcze, które można spożywać bez obaw. Należą do nich oliwa z oliwek lub z nasion winogron, siemię lniane, orzechy czy awokado.
Powinno się wyłączyć z diety pikantne przyprawy, ponieważ mogą powodować stan zapalny naczyń krwionośnych i podrażniać błonę śluzową odbytnicy. Pieprz, papryka słodka lub ostra, indyjskie przyprawy, musztarda, ostry ketchup, ostra papryka mogą spowodować nasilenie choroby hemoroidalnej. Ponadto, nadmiar soli może mieć niepożądane skutki. Zwiększony poziom sodu przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi i zapalenia żył odbytniczych.
Do produktów, które przyczyniają się do pojawienia się choroby hemoroidalnej należy dodać napoje pobudzające, takie jak kawa, czarna herbata, napoje energetyzujące i napoje gazowane. Wszystkie te napoje i alkohol, które przyczyniają się do odwodnienia organizmu należy spożywać z umiarkowanych ilościach lub wyeliminować z diety.