Produkty mleczne mogą nasilać zaparcia i chorobę hemoroidalną. Spożywanie produktów mlecznych nie jest samo w sobie przyczyną zaparć, ale przyczynia się do ich nasilenia i do dyskomfortu towarzyszącego zaparciom.
Produkty tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, takie jak śmietana, ser żółty lub sery rafinowane nie są zalecane w przypadku osób cierpiących na hemoroidy lub zaparcia. Co więcej, wskazane jest wyeliminowanie serów z diety lub ich ograniczenie do spożycia nie częściej niż raz w tygodniu i w niewielkich ilościach.
Jeżeli lubisz sery, to muszą im towarzyszyć produkty bogate w błonnik, które mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom. Nie należy spożywać produktów mącznych z ziarna oczyszczonego, mięsa, jaj w połączeniu z serami ponieważ będąc ubogimi w błonnik, powodują zaparcia.
Istnieją także produkty nabiałowe, które można spożywać bez ryzyka zaostrzenia się choroby hemoroidalnej. Jogurt zapewnia normalne trawienie, a gdy nie ma zaburzeń trawiennych, ryzyko pojawienia się hemoroidów jest zmniejszone. Ponadto, jogurt w połączeniu ze zbożami pełnoziarnistymi zwiększa objętość i nawodnienie stolca.