Poprzez gotowanie, pieczenie, smażenie lub mrożenie, żywność traci swoje witaminy i właściwości odżywcze. Spożywanie nasion, orzechów, owoców lub warzyw jest wskazane w przypadku osób cierpiących na hemoroidy, ponieważ są one bogate w błonnik roślinny, który ma regulujące działalnie na perystaltykę jelit. Zaburzenia trawienia, takie jak biegunka i zaparcia, powodują dodatkowy nacisk i podrażniają żyły odbytu, więc należy im zapobiegać poprzez wybór odpowiednich składników diety.
Surówki są doskonałym sposobem na zapewnienie dziennej ilości błonnika potrzebnej dla organizmu. Zaleca się, aby spożywać na dobę 25 gramów błonnika. Aby osiągnąć wskazaną dawkę błonnika, do sałatek warzywnych można dodawać nasiona dyni, słonecznika i sezamu. Stanowią one również ważne źródło żelaza. Aby sałatki warzywne spełniały rolę prewencyjną, przygotowuje się je przy użyciu olejów tłoczonych na zimno z oliwek, nasion winogron lub nasion słonecznika.
Pakowane przekąski bardzo ubogie w błonnik można zastąpić owocami. Ponadto, owoce mogą przyczyniać się do uzupełnienia dziennego zapotrzebowania na co najmniej 2 litry płynu. Owoce można wyciskać lub miksować w celu uzyskania napojów o wysokiej zawartości błonnika i witamin.